Läshjälp i läromedel och Nationalencyklopedin

Läshjälp är ett verktyg som har utvecklats med hjälp av Microsofts Immersive Reader och är ett stöd i språk- och läsförståelse. Läshjälpen finns tillgänglig både i Nationalencyklopedin och läromedel.

I Nationalencyklopedin hittar du Läshjälp uppe till höger i artikeln. Läshjälp finns i både långa och enkla artiklar.

I läromedel hittar du Läshjälp på flera ställen. Du kan nå Läshjälp genom att klicka på Verktyg längst upp till höger och sedan välja Läshjälp.

Du kan även nå Läshjälp genom att klicka på de tre prickarna till höger om alla underrubriker i avsnittet. Här väljer du sedan Läshjälp.

Verktygen i Läshjälp är beprövade funktioner som stärker läsförmågan för personer med inlärningssvårigheter och dyslexi.

Röstinställningar

Du kan få innehållet uppläst genom att klicka på Play-knappen längst ned. Bredvid Play-knappen hittar du knappen för Röstinställningar. Här kan du ställa in uppläsningshastighet och röstval.

Textinställningar

Under Textinställningar kan texten varieras i storlek, avstånd, teckensnitt och kontrast. Dessa funktioner ökar läsbarheten enligt elevens preferenser.

Grammatikinställningar

Under Grammatikinställningar kan du välja att markera de olika ordklasserna samt stavelser.

Läsinställningar

Under Läsinställningar kan du välja radfokus, en digital läslinjal. Med hjälp av läslinjalen kan du välja att fokusera på en, tre eller fem rader åt gången.

Du kan även aktivera bildordlistan med bildstöd som du ser när du klickar på orden.

Utöver detta kan du under Läsinställningar översätta texten till över 100 olika språk. Välj mellan att översätta ord för ord eller hela dokumentet. När du översatt hela dokumentet kan du växla mellan den ursprungliga texten och den översatta med knapparna längst upp i mitten. Du kan även få texten uppläst på det valda språket.