Information till vårdnadshavare om digitala läromedel

Använder ditt barn läromedel från NE? Vi har samlat praktisk information till dig om hur de fungerar.

Behöver du hjälpa ditt barn att komma igång med användandet av digitala läromedel från NE? Nedan får du en genomgång om hur man enkelt kommer igång och vilka funktioner som finns i NE:s digitala läromedel. Du kan också ladda ned guiden som pdf.

Så loggar man in

Logga in med ditt barns Microsoft- eller Googlekonto (om barnets skola använder Microsoft Teams eller Google Classroom) eller med de inloggningsuppgifter som ditt barn har registrerat hos oss på www.ne.se.

Mina kurser

När du har loggat in ser du kortet “läromedel”. Klicka på det så ser du alla de kurser som ditt barn har blivit inbjuden till av sina lärare

Nyckelord, laborationer, övningar och extramaterial

I flikarna till höger hittar du viktiga nyckelord, laborationer, filmer och övningar som hör till materialet som eleverna gått igenom.

I flera av läromedlen finns också extramaterial. Det kan vara artiklar från uppslagsverket eller filmer om allt från romarriket till pedagogiskt förklarandefilmer om vad en atom är. Perfekt för den elev som vill fördjupa sig på egenhand. Extramaterialet hittar du i högerfliken.

Quiz

Många kursdelar avslutas med ett quiz där eleverna kan testa sina kunskaper om det de precis har gått igenom. Resultaten sparas under fliken Resultat.

Lättläst

En stor mängd av våra läromedel finns i lättlästa versioner. För att växla till lättläst klickar man på Lättläst i toppmenyn. Lättläst är en individuell inställning som man själv väljer om man vill använda. Önskar man växla tillbaka till standardläge så klickar man bara på Lättläst igen. Eleven behöver inte vara orolig att hen missar viktig information med den lättlästa texten. Texten som presenteras i lättläst är helt enkelt skriven på ett enklare språk för dem som har behov av det.

Slå upp ord, lägg till anteckning eller markera textavsnitt

När du markerar ett ord eller ett textavsnitt får du upp val om att göra egna anteckningar, slå upp ord eller markera avsnitt. Ett bra verktyg för den som vill påminna sig själv om viktiga delar i texten eller om man behöver slå upp vad ett svårt ord betyder.

Läshjälp

Läshjälp är en funktion som bidrar till ökad läsförståelse, ordigenkänning och fokus. Syftet är att göra samtliga läromedel mer tillgängliga för alla. Det är också möjligt att översätta innehåll till drygt 60 olika språk. Med Läshjälp kan man välja att variera textstorlek, få stavelser i ord markerade, belysa ordklasser samt justera kontrast och avstånd i texten. Här finns också en bildordlista för visualisering av ord och läslinjal (radfokus).

Samtliga funktioner är beprövade för att stärka läsförmågan hos personer som har behov av det. För att aktivera funktionen markerar du den text du önskar och väljer sedan Läshjälp idet lilla fönstret som dyker upp.